Skip to content

Såhär planterar du rosor

Rosor planteras bäst på våren eller hösten. Hösten kommer snabbare än man anar så det kan vara bra att förbereda sig redan nu och fundera på var man vill plantera ut sin ros. Såhär går man tillväga för att utplanteringen ska bli så optimal som möjligt.

Rosor gillar värme

Rosor gillar varma och soliga platser. Jorden bör vara rik på näring och gärna lite lerig. Dock ska den vara väldränerad. Ungefär 50 centimeter mellan rosenplantorna är ett bra planteringsavstånd.

Gräv en grop

Gropen som rosenrötterna ska ner i behöver vara minst 50 centimeter djup och lika bred. Skulle det visa sig att det inte räcker kan du gräva 20 centimeter till. Förbättra den befintliga jorden med lite jord anpassad för rosor eller lite kogödsel. Grov sand eller grus i botten är bra för rosen.

Ner med rötterna

Lägg ner rötterna i gropen och klipp av en bit om de är för långa. Det är bättre att klippa än att vika rötter. Klipp inte bör mycket bara. Knölen där rötter och grenar möts ska vara ungefär 10 centimeter under jord.

Ös på med jord!

Ös på med jord till hälften av gropen. Trampa lite lätt och vattna ordentligt. När vattnet har sjunkit undan så ska du fylla på med ännu mer jord. Jorden ska vara som en kulle vis rosens stam.

Vattna och gödsla

När jorden är på plats sak du vattna igenom din plantering ordentligt. Därefter vattnar du bara vid behov. I det översta jordlagret kan du blanda ner kogödsel och benmjöl. Det ger din ros en extra livskick.

 

Lycka till med rosorna!

 

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *