Skip to content

Juni – syrenens månad

Juni är syrenes månad. Denna fantastiska växt är inte bara väldigt vacker att se på. Den doftar även underbart och den går att använda till mycket. De små blommorna är ätbara och har en sötaktig smak.

En sak som jag och min mormor brukade roa oss med på somrarna när jag var barn var att göra syrensocker. Det är ett väldigt enkelt och roligt pyssel att ägna sig åt tillsammans med barnen. Sockret kan användas när man bakar desserter.

Du behöver:

1kg strösocker

3dl syrenblommor utan skjälk

 

Gör så här:

1. Plocka av blommorna från kvistarna. Skölj blommorna i ljummet vatten och låt dem torka.

2. Ta fram en bur (gärna en dekorativ sådan). Häll ner strösockret och blanda ner syrenblommorna. Låt burken sedan stå i tre dagar. Skaka om burken då och då så att allting blandas ordentligt.

3. Efter tre dagar kan du sila bort blommorna. Syrenblommor blir lite bruna när de torkat, men om man inte störs av det kan de gott få ligga kvar i burken.

4. Nu är syrensockret klart och bör förvaras i en burk med lock.

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *